Ostatnio poświęciłem sporo miejsca sposobom na redukcję tkanki tłuszczowej polegającym na wyrzuceniu z diety cukru, stosowaniu aerobów czy treningu siłowego. Oto kolejny - „żelazna” metoda, rzekomo pozwalająca pozbyć się tkanki tłuszczowej z rejonu tułowia. Brak rezultatów! Grupa katująca brzuch nie zmniejszyła wagi ciała, procentu tkanki [...]
Z niszy kulturystyka i fitness przeistoczyły się w gigantyczną gałąź przemysłu. Tę przemianę mogliśmy obserwować w ostatnich kilkudziesięciu latach. Niestety równocześnie pojawiło się dużo dezinformacji oraz wątpliwej jakości porad. Jeśli nie chcesz kolejny raz dać się nabrać, korzystaj ze źródeł naukowych, dobrej jakości książek, opracowań [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]
[...] i smaczny. Może zastąpić makaron w zupach czy gulaszu, można ją dodać do sałatek itp. Z pewnością urozmaici nasze dania, a przy okazji dostarczy trochę białka. Mykoproteina Mykoproteina jest produktem powstałym na bazie grzybów. Produkty mykoproteinowe zawierają ok. 13 g białka w porcji wielkości połowy szklanki. Produkty z mykoproteiną [...]
[...] tymczasem był nieźle odtłuszczony (jak na tamtą epokę) i to wszystko. Wiele osób pisze prośby o porady w stylu: „Powiedz mi, czy kreatyna jest bezpieczna? A whey protein? Białko też mam brać?? Nie chcę przytyć, ale żeby mieć więcej siły i trochę, żeby się mięśnie bardziej uwidoczniły”. Pytanie nie było skierowane do mnie, ale [...]
[...] człowieka i na dodatek powodują niedobory witaminy H. Referencje: Evenepoel P1, Geypens B, Luypaerts A, Hiele M, Ghoos Y, Rutgeerts P. „Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by stable isotope techniques.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9772141 Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia [...]
[...] Redukcja wiąże się ze stratą masy mięśniowej, ale jest to proces niezbędny, by uzyskać formę. Poza tym straty nie są znaczące, jeśli utrzymujesz dietę, dostarczasz więcej protein. Tak samo osoby mające wyjątkowo mało tłuszczu, ale też niewiele mięśni, muszą pogodzić się z pogorszeniem jakości muskulatury w trakcie cyklu „masowego”, co jednak [...]
W ostatnim czasie pojawia się wiele pytań dotyczących hormonalnej terapii zastępczej, a ściślej rzecz ujmując terapii zastępczej testosteronem. Niniejszy artykuł stanowi tylko opis zagadnienia, nie jest rekomendacją i nie należy na własną rękę dokonywać ingerencji mogących mieć wpływ na zdrowie, a nawet życie. Czego dowiesz się czytając ten [...]
[...] a np. białka kazeinowe na noc, gdy potrzebny jest dłuższy dowóz aminokwasów. Referencje, badania, literatura: Nicholas A. Burd i in. Greater stimulation of myofibrillar protein synthesis with ingestion of whey protein isolate v. micellar casein at rest and after resistance exercise in elderly men [...]
[...] zastosować dietę z odpowiednią restrykcją energetyczną, trening aerobowy, interwałowy, siłowy, a poza tym regularne marsze. Na pewno nie zaszkodzi dodanie odpowiedniej dawki protein serwatkowych, zielonej herbaty i kofeiny, które pomagają pozbywać się tkanki tłuszczowej. Referencje, badania, literatura: Michael Albosta i in. Intermittent fasting: [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety. W Stanach Zjednoczonych wartość sprzedaży suplementów diety przekroczyła 40 mld USD, przy czym suplementy dla sportowców stanowią zaledwie 14% całkowitej sprzedaży. Wyniki: trening siłowy i oba protokoły suplementacji średnio zwiększył ilość IGF-1 w mięśniach o 67% kreatyna zwiększała [...]
[...] IU dziennie. Jeśli w tych warunkach rozwijają się groźne dla życia zmiany patologiczne w nerkach, to jest się czym przejmować. Czy do choroby mogła się przyczynić duża ilość protein w diecie? Żadne współczesne badania tego nie potwierdzają. Niemniej stałe dostarczanie > 4 g protein na kg masy ciała nie musi być mądre, szczególnie długofalowo. [...]
[...] i co transportuje? Jest ona skomplikowaną mieszanką związków, pełni funkcję naturalnego transportera rozmaitych substancji (np. hormonów, substancji odżywczych węglowodanów, protein, tłuszczów), przenosi tlen i dwutlenek węgla, transportuje produkty przemiany materii, przenosi komórki, reguluje temperaturę ciała i ciśnienie krwi (nadmieniam, iż u [...]
W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]
[...] jak długie oczekiwanie w korkach, czy na granicach, bez ryzyka wywołania uczucia otępienia czy senności. Literatura: Giglio BM, Lobo PCB, Pimentel GD. Effects of whey protein supplementation on adiposity, body weight, and glycemic parameters: A synthesis of evidence. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2023 Feb;33(2):258-274. doi: [...]
[...] mniej korzystaj z komunikacji zbiorowej czy samochodu, więcej jeździj na rowerze. Ogranicz podaż węglowodanów o szybkiej kinetyce oraz nadmiaru tłuszczów. Zwiększ podaż protein. Ograniczaj podaż energii w dni nietreningowe. Trenuj siłowo z większą intensywnością. Buduj masę mięśniową - im więcej mięśni, tym większy wydatek energetyczny [...]
Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]
[...] kazeiny u starszych mężczyzn. Efekt ten przypisywany jest połączeniu szybszego trawienia i kinetyki wchłaniania białka serwatkowego oraz wyższej zawartości leucyny w porcji protein. Komentarz Proszę nie zapominać, iż działanie WPC (lub innego białka serwatkowego) jest silne, ale chwilowe, kazeina może daje mniejsze efekty w krótkim czasie, [...]
[...] lata z reguły konsumpcja etanolu ograniczała się u mnie do 50 g tygodniowo (2 zwykłych piw). Prawie zawsze kładę się spać przed godziną 22:00, dbam o odpowiednią podaż protein, węglowodanów i zdrowych tłuszczów, ograniczam podaż soli i cukru, jem niewiele słodyczy, staram się ograniczać zbędne aktywności aerobowe (np. długotrwałe bieganie), [...]
Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]